blog

 Wat doet een mode styliste precies?

Dat is een vraag die mij vaak gesteld wordt dus ik ga het je hier kort proberen uit te leggen :)

Als modestylist ben ik – natuurlijk – verantwoordelijk voor de kleding en accessoires die tijdens een fotoshoot, video opname etc. worden gedragen. Het is belangrijk dat ik als styliste goed op de hoogte ben van komende en huidige trends zodat ik hier altijd op in kan spelen.

Soms krijg ik van tevoren een moodboard toegestuurd met de sfeer die de opdrachtgever terug wil zien in de kleding. Dit kan bijvoorbeeld een thema hebben zoals zomer, sieraden, boho etc. In andere gevallen wordt er niet met een moodboard gewerkt en heb ik binnen de sfeer die aangegeven wordt de vrije hand.

Fashion moodboard

Ik analyseer vervolgens de klant zodat ik duidelijk heb in welke stijl de kleding en accessoires moeten zijn zodat het bij de wens van de opdrachtgever aansluit. De volgende stap is het analyseren van het figuur van het model. Heeft zij weinig rondingen of misschien juist veel, waar zitten haar rondingen, wat is haar haarkleur e.d. Op die manier kan ik zorgen dat ik de perfecte looks voor het model kan samenstellen. Soms laat ik kleding uit het buitenland komen zodat ik unieke stukken heb, soms leen ik kleding van ontwerpers en in een enkel geval maak ik zelf een item wanneer ik niet kan vinden waar ik naar op zoek ben.

Vooraf aan de shoot strijk ik alle kleding met een stoomgenerator. Dat is echt een must have! Het is even een uitgave maar met de juiste stoomgenerator kun je zelfs delicate stukken strijken. Zo heb ik eens een jurk gestreken die met een gewoon strijkijzer zeker was gaan smelten en dat is natuurlijk iets dat je wilt voorkomen. Daarna pak ik alle kleding, schoenen en accessoires in en ben ik klaar voor de shoot. Oh, niet te vergeten, ik neem ook altijd een hand stomer mee om evt. kreukels in de kleding op de shootlocatie te verwijderen. Nog zo’n must have ;)

Kledingstomer

Zodra ik op de locatie aankom maak ik kennis met het team, bespreek ik eventuele bijzonderheden door,  presenteer ik de kledingsets en kunnen wij als team gaan starten. Zodra het model de eerste look aan heeft controleer of ik alles zit zoals het hoort. Wanneer een kledingstuk bijvoorbeeld iets wijkt speld ik deze zo af dat het perfect zit (en je de spelden niet ziet zitten natuurlijk).

Tijdens het shooten zorg ik er continu voor dat de kleding goed blijft zitten. Bij elke beweging die een model maakt verschuift natuurlijk de kleding. 

Als de shoot ten einde is pak ik mijn koffer(s) weer in en drinken wij vaak nog een drankje met het team en dan is het wachten op de eindresultaten. Altijd spannend maar geweldig om de team effort terug te zien in de gemaakte foto’s!

Hopelijk heb je nu een beter beeld van het werk van een modestylist :) 

modestyliste

mode blog

Boek direct
English Dutch